ПОЧАСТ ЖРТВАМА ПОВОДОМ ДАНА ЕВРОПЕ
8.05.2014


Амбасадор Бугарске у Србији Ангел Димитров, са сарадницима, војним аташеом и генералним конзулом Конзулата у Нишу, Атанасом Крстиним и председник Градске општине Палилула Бобан Џунић, поводом Дана Европе, положили су венце на спомен-костурницу палим бугарским војницима у Другом светском рату. Венце су положили и представници бугарске националне мањине у Србији и невладиног сектора.

Спомен костурници бугарским оружаним снагам, подигнута је 1948. године у насељу „Ледена стена“ општине Палилула, палим бугарским војницима у завршеним операцијама борбе против немачких окупатора на територији бивше СФРЈ.

Амбасадор Републике Бугарске у Србији, Ангел Димитров, нагласио је да жртву бораца треба поштовати јер је она уткана у нашу будућност и наше животе. „Сви им дугујемо захвалност за ове цивилизацијске тековине које имамо сада. Много војника жртвовало се због идеала у завршним борбама за ослобођење Ниша и ту жртву треба поштовати“, истакао је Димитров.

Председник општине Палилула, Бобан Џунић, подсетио је на важност традиционалног одавања почасти војницима који су дали свој живот за ослобођење земље и читавог народа. „И ово спомен обележје заузима значајно место међу бројним споменицима који се налазе на територији наше општине. Овде почива око две и по хиљаде припадника бугарских оружаних снага палим у току борбе против немачких окупатора и против фашизма“, рекао је Џунић.

По речима Бобана Џунића ова градска општина у Нишу има одличну сарадњу са Републиком Бугарском кроз разне пројектне активности и партнества са градовима Своге, Ћустендил, Бобов Дол, Ботевград, Ихтиман, Берковица. То је омогућио програм суседске сарадње Србија-Бугарска и подршка Европске уније, чиме је остварено јачања културнее, социјалне и економске сарадње ове две суседне земље.

„У знак захвалности за допринос развоју и напретку добросуседских односа и подршци прекограничној сарадњи доделили смо повељу, највеће признање наше општине, амбасадору Ангелу Димитрову и генералном конзулу, Атанасу Крстину. У плану је још заједничких пројеката који ће унапредити нашу репрезентативну сарадњу у Региоину“, навео је председник Џунић. (ЕКОполис, Д.В)